A S A H I

manuele praktijk

Wat is Shiatsu?

Shiatsu, is drukpuntmassage het is een massagevorm die zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde.
In de zesde eeuw na Christus werden de klassieke Chinese geneeswijzen door boeddhistische monniken in Japan verder ontwikkeld.
De naam Shiatsu-Therapie is dan ook in Japan ontstaan en is verder ontwikkeld door Tokujiro Namikoshi. De grondlegger van de Shiatsu-Therapie die in 1925, in hokkaido het Shiatsu Therapie Instituut stichtte. Het is vooral aan hem te danken dat in 1965 Shiatsu in Japan door het Ministerie van Volkgezondheid werd erkend als een legitieme therapie.

Shiatsu is een vorm van Manuele therapie en betekent letterlijk druk met de vingers (shi=vinger, atsu=druk). Op een ontspannen manier, met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht, wordt er druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam, Hierbij wordt gebruik gemaakt van de handpalmen duimen en vingers.

Door die druk op bepaalde plaatsen uit te oefenen stimuleert de Shiatsutherapeut het weefsel om zich te ontspannen: dit kan pijnlijk zijn vooral als het weefsel erg gespannen is.
Shiatsu is een holistische behandelwijze: dit betekent dat een shiatsutherapeut niet slechts de plek behandelt waar de klacht zich ook openbaart, maar een groter gedeelte van het lichaam.

Een Shiatsutherapeut zal proberen het evenwicht te herstellen, waardoor klachten vaak verdwijnen of beter hanteerbaar worden. Door de balans te herstellen gaat de patiënt evenwichtiger functioneren: dit is een voorwaarde voor herstel en groei. Als gevolg daarvan zijn het lichaam en de geest in staat zichzelf te helen en kunnen kwalen en klachten verdwijnen. 

Shiatsu is niet alleen een hulp als je klachten hebt. Je kunt er ook meer voorkomen dat je ziek wordt.

Bovendien verandert de gemoedstoestand door een Shiatsubehandeling: het is dan ook niet aleen een massage om toe te passen als je ziek bent, maar ook heerlijk om te ontspannen.

Shiatsutherapie heeft een gunstige invloed op:
. Het bewegingsapparaat
. de spijsvertering
. de ademhaling
. het hart en de bloedvaten
. het lymfatische systeem
. het zenuwstelsel
. het endocrien systeem
. het geestelijk functioneren

Evenwicht.
Bij shiatsu gaat het vooral om een GOED evenwicht in het lichaam. Als er een klacht bestaat dan is het evenwicht verstoord. Door middel van durkpuntmassage kun je evenwicht weer herstellen. Belangrijk hierbij is dat de cliënt goed kan ontspannen. Het lichaam wordt gestimuleerd in het zelfhelend vermogen. Het doel van Shiatsu is het creëren van een evenwicht en daardoor een goede algemene gezondheid te bevorderen.

Shiatsu is goed voor:
. lokale pijnbestrijding en spierontspanning
. het in balans brengen van het autonome zenuwstelsel.

Klachten die met shiatsu-therapie kunnen worden behandeld, zijn onder andere:
. nek/schouderklachten
. rugpijn
. hoofdpijn (spanninghoofpijn, beginnende migraine)
. vermoeidheidsklachten
. tenniselleboog, golferselleboog
. menstruatieklachten
. hormonale-klachten
. maag en darmklachten
. stress klachten
. allergieën (o.a. hooikoorts, eczeem)
. RSI klachten.

Whiplash- patiënten ervaren shiatsu therapie ook zeer positief. Voorts wordt shiatsu veel toegepast bij afbouw van stress en ter algemene ondersteuning van de gezondheid.

Contra indicatie voor shiatsu zijn:
Spataderen, wonden, breuken, ontstoken gewrichten (waar hitte en roodheid wordt geconstateerd), gebieden van ontstoken rode of ruwe huid en bij koorts.

Copyright © 2023